Şipre (chypre)

asumer

Founder Administrator
Yönetici
Katılım
25 Şub 2015
Mesajlar
1,657
img_1328000239_2_1000x720.jpg

Parfümlerin dünyası keyifli ve sonu olmayan bir yolculuğun kara parçası adeta.Ancak işin içine her detaylı bakışımızda yeni yeni kavramları,hiç duymadığımız terimleri duyunca ister istemez bu dünyanın zorluğunuda farkedebiliyoruz.
Her konuda olduğu gibi parfümlerin de sınıflandırılması,belirli kurallar ve yakınlık derecelerine göre bazı skalalara tabi tutulması da zaman içerisinde bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmıştır.Bu yüzden notasal yakınlık durumlarına göre parfümler çeşitli gruplara ayrılmıştır.

Bugün sizlere nacizane şipre ailesini tanıtmaya çalışacağım
.
kiparis.jpg


Şipre(chypre) bir bitki ailesinin genel adıdır.servi ağacı olarak ta bildiğimiz ve fransızca kıbrıs anlamına gelen bu şiprelerin uzun boyu (30-35 m) ve koyu yeşil yaprak dokusu ile uzaklardan dikkati çeker. Küçük bir futbol topuna benzeyen kozalakları, birbirini örtecek şekilde üst üste yerleşmiş pul yaprakları ile diğer iğne yapraklılardan farklıdır.
Parfüm dünyasında yaprakları,ağaç kökleri,kozalakları ve kabukları farklı şekillerde damıtılarak biribirine yakın ama farklı kontrastlarda servi esansları üretilebilmektedir.Her odunsu grupta olduğu gibi;yapraklarından aromatik ve yeşil,köklerinden ve reçinesinden dumansı/derimsi,kozalaklarından canlı/çiçeksi ve gövdesi ile kabuklarından sert odunsu tınılar alınabilir.
gallery-story.jpg

Ancak az önce tanıttığımız servigiller ailesiyle bir koku sınıfı olan şipre tamamiyle birbirinden bağımsız kavramlar olduğunu hatırlatırım.Peki nedir bu şipre grubu diye sorarsanız;1917 yılına gitmemiz gerekir.Dönemin en büyük parfüm ve esans üreticilerinden Coty'nin kurucusu François Coty Akdeniz'deki Kıbrıs adasından ilham alarak oluşturduğu Chypre de Coty parfümü bu sınıfın doğmasına neden olarak devrinin koşullarında büyük yankılar uyandırmıştır
Chypre de Coty odunsu,topraksı ve hayvansal altyapısını çiçeksi notaların karşıladığı ve patlamasını turunçgiller ile başlatan o tarihe kadar saydığım bu zıt nota grubunun bir arada ilk kez kullanıldığı bir parfümdür.Henüz koklama şansına nail olmasak ta Coty'nin attığı bu adım sonrasında bu tarz parfümlerin hepsi şipre sınfına göre değerlendirilmiştir
Mitsouko3.jpg


Peki neydi şipreleri diğer parfümlerden ayıracan en belirgin özellikler?öncelikle o tarihe kadar üretilen parfümler çiçeksi,oryantal,odunsu olarak tek düze ilerleyen ve Guerlain-Jicky'den itibaren yumuşak geçişlerle katmanlanan bir parfüm üretim sistemi mevcuttu.
Başka bir değişle birbiriyle alakasız nota grupları bir arada akortlanmaz ve nota piramidinden tepeden en alta inerken size çok büyük sürprizler yaşatmazdı.Ancak Coty'nin eseri ile beraber asidik,çiçeksi,hayvansı ve odunsu notalar bir arada ilk kez kullanılarak hiç kullanılmayan bir parfüm dili yaratılmıştı.Zamanla gelişen parfüm endüstrisinde şipreler de çeşitlenerek kendi içlerinde alt gruplara ayrılmaya başlamış,odunsu-şipre,çiçeksi-şipre-meyvemsi-şipre,deri-şipre gibi alt kategorilere ayrılmaya başlamıştır.Coty'den hemen sonra parfüm dünyasında çığır açan chanel-no:5 te kullanılan aldehitlerin başarısı ile Guerlain'in ilk şipre denemesi olan ve meyveli-şipre olarak adlandırabileceğimiz Mitsuoko'sunda ilk kez aldehit kullanımına rastlıyoruz.Günümüzde hala büyük satış rakamlarına ulamaya devam eden Mitsuoko, coty'den sonra referans alabileceğimiz ikinci şipre parfümü olan Mitsuoko'da Coty'den farklı olarak orta notalarında şeftali kabuğundan elde edilen o tarihlerde yeni bulunmuş bir aldehit kullanımı mevcut.Bu sayede son derece pudralı tatlı ve gizemli bir havaya bürünen parfüm bilinen en eski meyveli şipre örneklerinden biridir.Bunların dışında en aykırı şipre parfümü olarak 1944 yılından Germaine Celliere tarafından Robert Piguet adına yaratılan Bandit'i sayabiliriz.Bandit deri şipre kategorisinin referans kokularından biri olup,devrin koşullarında çok büyük ses getirmiş ve hala efsane statüsünde kabul edilen bir şipre grubu üyesidir.
Ilginç olan nokta yukarıda saydığım üç parfümün de kadınlar için üretilmiş olmasına rağmen günümüzde hatırı sayılır büyüklükte erkek kullanıcı tarafından beğenilip kullanılmasıdır.Bunun nedeni elbetteki değişen koku trendleri,koku algısı olabileceği gibi şipre kokularının genel yapısıyla da alakalıdır.Şiprelerin özelliklerine daha detaylı olarak değineceksek; genelde lineer yapıda olmayan,geçişlerin sert bir şekilde hissedildiği köşeli harman yapılarından kaynaklıdır.Yani bir kompozisyon edasında giriş gelişme sonuç ekseninde ilerleyen 3 bölümü birbirinden bağımsız ve fakat biribirine çeşitli etkilerle bağımlı hale getirilmiş bir notasal düzleme oturtulmasıdır.Şiprelerin en belirgin notaları bergamot,limon,meşe yosunu,paçuli,odunsu notalar,menekşe ve hayvansal notalar gibi bir araya getirlmesi zor ve ustalık isteyen tasarımların günümüzde IFRA'nın kıstlamaları nedeniyle parfüm üreticileri tarafından nerdeyse bir köşeye itilmiştir.Şiprelerin en önemli elemanı olan meşe yosunun sağlık sorunlarına yol açtığı ve alerjen etkiler gösterdiği gereçeksiyle kullanım miktarının çok fazla düşürülmesi günümüzde şiprelerin de yapısının değişmesine ve bu soylu ailenin çöküşüne neden olmuştur.Başka bir değişle,eskilerin sağlam ses getiren odunsu ve deri şiprelerinin yerini artık daha çok meyveli ve çiçeksi şipreler almaya başlamıştır.bu alanda özellikle Creed-Aventus,Comme des Garçons 2 Man ,chanel-Coco Madeoiselle gibi yüksek ticari başarılar yakalayan parfümler günümüz şiprelerine örnek olarak gösterilebilir.Kişisel beğenimi yazacak olursam,odunsu ve deri şipreleri daha başarılı bulmaktayım.özellikle 1966 çıkışlı Aramis vee Guerlain efsanesi Derby bu alandaen beğendiğim kokulr olmakla birlikte reformülelerden en az etkilenen ve günümüzde hala üretilen önemli iki parfüm markasıdır.Umud ediyorum ki parfüm üreticileri IFRA kısıtlamalarını aşacak üretim tekniklerini geliştirebilir ve eski tip şiprelerin karakter sahibi rayihalarıyla kısıtlamasız bir şekilde tekrar karşılaşabiliriz.​
 

HOCA

Pure Parfum
Satış Onaylı
Katılım
7 Mar 2015
Mesajlar
818
Abdullah kardeşim şipre konusunu detaylı ve güzel bir bicimde anlatmış. Şipreler parfüm dünyasının temel taşlarındandır. Elbette yüz yıllık bir koku tarzının zaman içinde değişip şekillenmesi de çok normal bir durumdur. Ayrıca bu çok beğenilen koku tarzının zamanla erkek kullanıcılar için de cezbedici olması parfümörlerin, erkek kullanımına yatkın veya unisex diye tabir edebileceğimiz kokular tasarlamasını da gerekli kılmıştır. Gerçi bir kadın kokusu olarak tasarlanmış olan “Bandit” in çok sağlam erkek kullanıcısının olması veya Aromatics Elixir, ve Mitsouko gibi kokuların erkekler arasında kaçamaklara konu olması şipre kokularının erkeklere de pek uzak olmadığının işaretidir. Süreç içerisinde bir tarzın zenginleşmesi de gerekli bir durumdur. Sadece belirli notalar etrafında dönmesi beklenemez. Söz gelimi 50’ lerden sonra şiprelere farklı yorumlar 70’ lerden sonra ise daha farklı yorumlar getirilmiştir. Bu gelişmeler sonunda şipreler “deri şipre / çiçeksi şipre / meyveli şipre / odunsu şipre” gibi alt baslıklara ayrılmış hatta daha karmaşık yapılı şipreler oluşmuştur. Şiprelerin özü olan meşe yosunu veya labdanum reçinesini veya silhat efektini verebilecek başka bileşenler daha denenmiştir. Şiprelerin alt baslıklara değinecek olursak


Meyveli Şipreler : Daha çok şeftali, erik gibi karakteristik meyveler ile desteklenen meyveli şiprelerde ana karakterde pek değişiklik olmaz ama giriş ve orta kısım daha modern bir hal almaktadır. Eğer bergamotun yani sıra limon, misket limonu, turunç gibi narenciyelerle desteklenirse açılış kısmının daha asidik olduğu şipre tarzı görülür ancak parfümün ana karakteri sabittir. Bu grubun kimi zaman çiçeklerle de desteklendiği görülür. Elbette ki kadın kullanımına daha yatkındır. Grubun en yaman üyeler belki de Mitsouko ve Diorella’dır diyebiliriz.

mitsouko.png diorella.jpg

Çiceksi Şipreler: Şiprelerin orta kısmında beyaz çiçeklerle, zambak gibi yasemin veya ylang ylang gibi karakteristik çiçeklerle desteklendiği şiprelerdir. Kimi zaman gül ve iris de görülür. Gül kullanımına dikkat etmek gereklidir. Çünkü gül oryantal bir yapıya sahiptir. Meyveli şiprelere göre daha yaygın bir gruptur ve elbetteki kadın kullanımı için daha müsaittir. Burada hafif de olsa karakter değişimi görülür. Miss Dior, Aromatics Elixir, Houbigant Apercu gibi klasik temsilcilerinin yanı sıra Roja Dove – Fetish for Women gibi yeni temsilcileri de bulunur.

apercu.jpg fd0131d775_Clinique-Aromatics-Elixir-Parfum-EDP.jpg
Deri Şipre: Bu başlıkta ana karakter olarak meşe yosunu ve deri uyumunu on plana çıkarabiliriz. Zaman zaman başka hayvansal notalarla veya eril aromatik otlarla desteklense de temeli bu ikiliye dayanır. Burada şipre bir karakter değişikliği gösterir. Derinin baskın tavrı önemlidir. Kokunun daha da sıcak bir hal aldığı muhakkaktır. Hem kadın hem erkek kullanımına uygun olan bir şipre modelidir. Erkek kullanımı için derinin aromatik otlarla kurutulması önemlidir. Kadın kullanımlarında ise daha çok hayvansal sıcak notalar tercih edilebilir. Böyle dahi olsa deri şipreler erkek kullanımına her türlü açıktır. Tarzın çok güçlü temsilcileri vardır. Klasikleşen “Bandit, Miss Dior gibi kadın temsilcileri, Derby , Bel ami, Polo Chaps, Aramis, Capucci Pour homme gibi erkek temsilcileri mevcuttur. Modern zamanlara ait Roja Dove – Fetish for Man, Puredistance M örnekleri çok kuvvetli kokulardır.

bandıt.jpg derby.jpg Ralph-Lauren-Chaps-Mens-1-oz-Cologne-Splash-e6824f45-dd41-47a0-84b0-dedf073b938f_600.jpg roja-dove-fetish_pour_homme_small.png

Odunsu Şipreler: Bu baslıkta genellikle şiprelere sedir veya sandal gibi odunsu notalar dip notalarda eşlik eder. Erkeksi kokularda bazen de başlarda ardıç veya köknar gibi reçinesi yüksek ağaçlar görülür. Bu tarz şiprelerde özellikle de sandal kullanımı çok önemlidir. Odunsu şiprelerde çok ciddi bir karakter kayması gözlemlenmez. Ama ardıç çam gibi ağaçlar bir de deri ile desteklenmişse maskulen karakteri baskın kokular görmekte zorlanmıyoruz.
Türünün en iyi örnekleri Polo Crest, Klasik Polo olarak gösterilebilir.

polo-Crest-.5oz-Unbox.jpg

Yukarıda verdiğimiz örneklerin dışında aldehitlerle şiprelerin birleşimi de güzel bir aroma oluşturur. Elixir, Bandit kült örneklerinin yanı sıra özellikle de erkek kullanımına uygun “Eldo Rien” denenmesi gereken bir mücevherdir. Açılış kısmının daha ozonik ve biraz da genzi yakan kuvvetli yapısı bergamota göre daha baskın ve vurucu bir girişe sebep olur.

Tabi ki daha karmaşık modern şiprelere rastlamak da mümkündür. Hem kadın hem erkek kullanımına uygun karanfil çiçeği ve beyaz çiçekler, meyveler ve muskat gibi baharatlar hatta yeşil nüansların işin içine girdiği vanilya veya misk gibi karakterlerle güçlendirilen şipreler de değişik deneyimler yaşatabilir. “Chypre Palatin” bu konuda çok önemli bir aktördür. Kendisini çok sever ve parfümseven herkesin denemesini isterim.

cp.png

Şiprelerle ilgili alt başlıkları. koku karakterlerini ve önemli örnekleri vermeye çalıştım. Şimdi forum üyelerimizden şipre deneyimlerini bizlerle paylaşmasını istiyoruz. Bu şekilde bizim de bu konuda bilgilerimiz forumca daha da güçlenecektir. Herkese teşekkür ederim .
 
Son düzenleme:

HOCA

Pure Parfum
Satış Onaylı
Katılım
7 Mar 2015
Mesajlar
818
O zaman bombayı birakayim ve Aventus meyveli bir chypre mıdır sorusunu herkese soruyorum....@yilkant @Ustad sizleri sahneye davet ediyorum
Bence bir şipre tarzı değil bir şipre turevidir. Şipreden esinlenilerek yapılan melez bir kokudur. Parfüm dünyasında oyle bilinir ama benim deneyimlediğim tüm şiprelerde kokunun ana karakteri yerinde olduğu için tam bir sipre diyemeyeceğim. Elbetteki meyveli şiprelerde egzotik meyveler kullanilabilir ama aventus bir türevdir bence.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

asumer

Founder Administrator
Yönetici
Katılım
25 Şub 2015
Mesajlar
1,657
Bence bir şipre tarzı değil bir şipre turevidir. Şipreden esinlenilerek yapılan melez bir kokudur. Parfüm dünyasında oyle bilinir ama benim deneyimlediğim tüm şiprelerde kokunun ana karakteri yerinde olduğu için tam bir sipre diyemeyeceğim. Elbetteki meyveli şiprelerde egzotik meyveler kullanilabilir ama aventus bir türevdir bence.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben bu konudaki yorumumu sona saklıyorum. Öncelikle yilkant ve üstad in konu hakkındaki fikirlerini merak ediyorum.malum hem Aventus hem de şipre sever forum büyüklerimiz :)
 

YILKANT

Pure Parfum
Satış Onaylı
Katılım
23 Mar 2015
Mesajlar
1,154
Emeklerinize sağlık çok güzel bilgiler gerçekten bunlar. Şipre gurubu benimde en beğendiğim koku ailelerinden daha sonra fırsat bulunca daha uzun bir yazı yazarım. Aventusa yanıt vereyim öncelikle nota kartelasıyla ve koklayınca elde ettiğimiz hisle 2 aşama halinde aventus u değerlendirecek olursak iki aşamada da meyveli şipre öykünmesi olarak bahsetmemiz mümkün. Ancak verdiği hissiyat ile değilde gerçeği bilirken bunu söylemek ne derece doğrudur onu tartışmamız gerekir. Geleneksel şiprelerdeki o doğal esansların bugün ifra yüzünden verilemiyor olması ancak hissiyat anlamında bize şipre koklatmaktadır. Zira içeriğinde meşe yosunu misk ve paçuli kullanımları sınırlandırılmış, meşe yosunu ve misk artık doğal olarak kullanılamamaktadır. Bu da parfümlerde uzun süren bir derinlikten bahsedemiyor olmamıza sebebiyet veriyor. Zira şipre kalitesini veren birleşenlerinin kalitesi aslında. Bu anlamda 2010 lu yıllarda üretilen parfümlerdeki şipreler hangisi olursa olsun burnumuzu kandırmaya yönelik yaklaşımlar. Özlemin ve çaresizliğin sonucu belki de. Bugün parfümör olmak belki 60 lı yıllarda parfümör olmaktan daha zor. Zira yaratılabilecek devrim niteliğinde şeyler ifra kısıtlamaları ile doğal kaynakların azalıp kısıtlanması, belki patronların koku güzelliğini sadece dert edinip para kazanmaya odaklanması ile sadece tribünlere oynayan kokulara yönelinmesi sonucuna götürüyor sektörü. Yani demeye çalıştığım aslında imkansızlıklardan mütevelli bugün 70 80 li yıllardaki gibi bir şipre koklamamızın mümkün olmadığıdır. Çaresizlikler Elena gibi parfümörleri xy bileşenden z çıkarmaya mecbur bırakmaktadır. Roudnidska gibi şansları yoktur. Yada 2. 3. Nesil creedgiller gibi bir olanakları.
Sonuç olarak değerlendirme yaparken eski bir parfümörün geçmişe özlemi şeklinde kokular ortaya çıkıyor. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse bir ikilem ortaya çıkıyor. Gerçek şipreleri koklayanlarmı şanslı yoksa hiç koklamamış olanlarmı? Bazı şeyleri hiç bilmeseniz daha mutlu olursunuz belki de tarafındayım ben :) 70 li yıllarda doğdum 80 lerde kokularla tanıştım 90 larda kendi paramla parfümler aldım. Bugün olaya kalite yoğun değil; koku güzelliği anlamında yaklaşabiliyoruz malesef. Neyse ki şipre parfümleri bence en zor bozulan kokular zaman içinde doğru saklanmış şipre parfümleri bugün rahatlıkla kokuları muhafaza edilmiş şekilde kullanılabiliyor.

Velhasıl aventus a gelecek olursak: çok özel bir parfüm kullanması keyifli; meyveli, odunsu animalik ve şipre istediğiniz pek çok şeyi size koklatıyor ama sınırlı olanaklarla tabi. Verdiği hissiyat meyveli şipre olabilir ancak reelist bakarsak yukarıda açıkladığım nedenlerden şipre diyemeyiz. Bugün adında şipre geçen çoğu parfümde şipre değil zaten. Kimyasal teknoloji geliştikçe sektörel tecrübelerle bazen de doğal hammaddelerle bu hissiyatlar sağlanıyor. Ama belki bir 20 yıl sonra ck be reformüle olmuş yahu diyeceğiz. Ya da kişiye özel parfüm atölyeleri kurulup allerjen testleri yapılarak büyük koku bankalarında saklanan esanslarla doğal parfümler bir ada alacak paraya ancak alınabilecek :)
 

Erkan Ağa

Founder Member
Satış Onaylı
Katılım
10 Mar 2015
Mesajlar
1,797
Bana sorulmamis ama durumdan vazife cikartayim
Bana gore aventus tam manasiyla meyveli şipredir.
Acilisini ananas, bergamot ve frenk uzumu meyveleriyle yapip meyveli tarafini bize yansitiyor. Hus agaci ve paculi ile bana gore katransi ve sert bir gecis ile bize sipre hissiyati yasatan ana notalara dogru evriliyor. İste bana sipre hissiyati yasatan ve sipre dememe sebep olan meseyosunu, misk ve ambergris ana oyuncu olarak devreye girdiginde koku altin cagini yasiyor.
Bence aventus ana temasi meseyosunu, misk ve ambergris olan bir sipredir. Etrafinda uyduları var. Ananas ve hus agaci ay misali donup duruyorlar bu kokular ekseninde.
Zaten bence şairin anlatmak istedigi ananas degil meseyosunu ve misktir. Bunun yaninda ambergris hemen hemen tum creedlerde kullanilarak dip notalarda birbirini animsatan bir creed koku ailesi yaratilmis.
Sonuc: Aventus meyveli sipredir
 
Son düzenleme:

asumer

Founder Administrator
Yönetici
Katılım
25 Şub 2015
Mesajlar
1,657
Bana sorulmamis ama durumdan vazife cikartayim
Bana gore aventus tam manasiyla meyveli şipredir.
Acilisini ananas, bergamot ve frenk uzumu meyveleriyle yapip meyveli tarafina bize yansitiyor. Hus agaci ve paculi ile bana gore katransi ve sert bir gecis ile bize sipre hissiyati yasatan ana notalara dogru evriliyor. İste bana sipre hissiyati yasatan ve sipre dememe sebep olan meseyosunu, misk ve ambergris ana oyuncu olarak devreye girdiginde koku altin cagini yasiyor.
Bence aventus ana temasi meseyosunu, misk ve ambergris olan bir sipredir. Etrafinda uyduları var. Ananas ve hus agaci ay misali donup duruyorlar bu kokular ekseninde.
Zaten bence şairin anlatmak istedigi ananas degil meseyosunu ve misktir. Bunun yaninda ambergris hemen hemen tum creedlerde kullanilarak dip notalarda birbirini animsatan bir creed koku ailesi yaratilmis.
Sonuc: Aventus meyveli sipredir

durumdan herkes vazife çıkartırsa bu başlıklar o zaman değerlenir....o yüzden herkes klavye başına
 

chypre

Perfume Lover
Satış Onaylı
Katılım
15 Kas 2016
Mesajlar
4,560
Elbette bende sizin kadar detaylı anlatmak, derinlerine inip bahsetmek isterim fakat bunun için deneyim gerekir o deneyime henüz sahip olmadım, olduğun da tarafınıza dönüş yapacağım sayın hocam ;) bilgilerinize sunar güzel kokulu günler dilerim.
Kurumlara yazdığım dilekçelere benzedi :)
 

asumer

Founder Administrator
Yönetici
Katılım
25 Şub 2015
Mesajlar
1,657
daha önce kullandığınız veya merak ettiğiniz şipre grubunda yer alan parfümlerden bahsetmeniz bile yeterlidir hocam.hepimiz uzun uzun yazmak zorunda değil,hatta kimse bu forumda bilgi/bilgisizlik ile asla yargılanamaz.hep beraber bu tarz başlıklar sayesinde gelişeceğiz ve hobimize ancak bu şekilde anlam verip değer katacağımızı da unutmayalım.......ne demiş küçük prens; "gülüne anlam katan ona verdiğin emektir"
 

Debussy

Pure Parfum
Satış Onaylı
Katılım
10 Haz 2016
Mesajlar
1,115
Ben de şöyle yazılmamış birkaç nadide örnek ile katkıda bulunayım :) :

Gucci Pour Homme 1976
Jil Sander man Pure 1981
Chanel 31 Rue Cambon
Roja Dove Diaghilev
Sisley Soir de Lune
Guerlain Coriolan
Charenton Macerations Christopher Street
Lancome Trophee
Chanel Pour Monsieur
 

YILKANT

Pure Parfum
Satış Onaylı
Katılım
23 Mar 2015
Mesajlar
1,154
Ben de şöyle yazılmamış birkaç nadide örnek ile katkıda bulunayım :) :

Gucci Pour Homme 1976
Jil Sander man Pure 1981
Chanel 31 Rue Cambon
Roja Dove Diaghilev
Sisley Soir de Lune
Guerlain Coriolan
Charenton Macerations Christopher Street
Lancome Trophee
Chanel Pour Monsieur
Gucci 76 işte o şiprenin en yalın hali; gerçek katkısız şipreyi merak eden onu koklamalı bence :)
 
Son düzenleme:

asumer

Founder Administrator
Yönetici
Katılım
25 Şub 2015
Mesajlar
1,657
Ben de şöyle yazılmamış birkaç nadide örnek ile katkıda bulunayım :) :

Gucci Pour Homme 1976
Jil Sander man Pure 1981
Chanel 31 Rue Cambon
Roja Dove Diaghilev
Sisley Soir de Lune
Guerlain Coriolan
Charenton Macerations Christopher Street
Lancome Trophee
Chanel Pour Monsieur

çok güzel bir liste @Debussy....bu kokular arasında deneyimlediklerinizi de bizimle paylaşır mısınız?
 

asumer

Founder Administrator
Yönetici
Katılım
25 Şub 2015
Mesajlar
1,657
Ozan bey jhl'yi de ekleyin o listeye :)

jhl ilginç bir şipre...aromatics elixir tayfasından son derece tozlu bir paçuli dumansı ve tatlı bir rayiha...hele kalp notalarındaki yumuşak çiçeksi yapı ile aramis'in en sağlam işerinden.altın oran hadisesinin birebir uygulandığı,notalar ve notaları oluşturan akorların çok ince nüanslarla birbirine bağlandığı bir koku....bunun da ötesinde gerçek bir "powerhouse" kokusu
 

HOCA

Pure Parfum
Satış Onaylı
Katılım
7 Mar 2015
Mesajlar
818
Ben de şöyle yazılmamış birkaç nadide örnek ile katkıda bulunayım :) :

Gucci Pour Homme 1976
Jil Sander man Pure 1981
Chanel 31 Rue Cambon
Roja Dove Diaghilev
Sisley Soir de Lune
Guerlain Coriolan
Charenton Macerations Christopher Street
Lancome Trophee
Chanel Pour Monsieur
Christoper street ve chanel 31 rue listeye alındı. Merak edildi :)

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Üst