- Katılım
- 20 Haz 2017
- Mesajlar
- 9,301
Afrika kırsallarında sürüler halinde yaşayan akrabaları olan atlara nazaran beyaz derileri ve üzerine yerleşen siyah çizgileriyle evcilleştirilemeyen her daim bağımsız ve özgür zebralar bu parfümde tema olarak şişe tasarımında yer edinmiş. İnsanın nasıl kendine özgü bir parmak izi varsa zebraların da çizgileri sadece kendilerine özgü ve eşsiz. Bu parfüm de aslında her erkek için eşsiz ve kendine özel olmasıyla temayı güzel vermekte.
Dolce&Gabbana – By Man de 1998 yılında erkekler için zebra tasarımı ile eşsiz bir erkeksiliği sanki şişelemiş gibi tek bir şişeye doldurmuş ve 70’lerin berber dükkanı parfümlerini harika bir sabunsuluk ve baharatların harmanıyla beraber kremsi bir sandalın içine boşaltmış. Baharatlı, citruslu ve bol lavantalı, sabunsu old-school bir maskulenken devam ettikçe kremsi ve çok kararında ve keyifli bir sandalla odunsu yönünü göstererek kendini kullanana sevdirmekte.
Parfümü bildiğim kadarıyla (yanlışsam lütfen yorumlarda düzeltin) Alberto Morillas tasarlamış.
Parfüm tenimde ilk sıktığım an muskattan gelen bolca baharat ve karabiber-ambroksan(ambox) bileşimiyle sanki citruslu bir hisle başlıyor. Bu sıcak baharatların arasında yer alan citrus hissi durdukça sabunsulaşmaya ve çok keyifli hatta seksi bir tatlılıkla beraber 70’lerin, 80’lerin eski kafa berber dükkanı parfümlerinde yer alan sabunsu bir lavantayla devam ediyor. Lavanta kullanımını pek alakaları olmasa da biraz Chanel – Platinum Egoiste’ye benzetebilirim.
Parfüm kalp notalarla beraber sandalın belirginleştiği tatlılığın geriden gelen o çekici hissine eklenen mysore tarzı (kullanılan sentetik bir sandal olmasına rağmen) çok iyi kalite bir sandal notasıyla devam etmekte. Kremsi sandal ve baharatların ardında yer alan lavanta her daim hissedilmekte ve oldukça beğeni toplayan, erkek böyle kokmalı dedirtecek bir yapıda.
Dip notalarda kremsilik tamamen parfüme hakim olurken tatlılık geriye iyice çekilip sandal ve odunsu notaların tende bıraktığı keyifli rahiya ile son buluyor. Parfümün tek üzücü noktası sanırım 10 Yıl gibi kısa bir süre üretimde kalıp sonrasında üretiminin durması. Dolce&Gabbana’nın parfüm konusunda nerden nereye dedirtecek kadar nasıl bir çöküş yaşadığını da en iyi gözler önüne seren bir başyapıt.
Son düzenleme: